Chatbot

Suomalaiset Virossa

Kannattaako Viroon muuttaa? Mikäli vironsuomalaisia on uskominen, niin kannattaa. Valtaosa vironsuomalaisista näet suosittelee työperäistä muuttoa etelänaapuriin myös muille suomalaisille.

 

Miksi sitten?

Koska se on helppoa ja turvallista. Viro onkin suomalaiselle osaajalle erinomainen vaihtoehto uudeksi työ- ja asuinmaaksi, sillä se on innovatiivinen, vähäbyrokraattinen, erinomaisia sähköisiä palveluita tarjoava matalaveroitteinen, euroa käyttävä EU-maa. Siellä asuu virallisesti jo noin 6 200 suomen kansalaista, joista suurin osa Tallinnan tai Tarton lähistöllä.

Suomalaisia on aika suuri porukka ja voit olla varma, että niin pienessä maassa tutustut nopeasti muihin kanssamaalaisiin. Heiltä saa varmasti neuvoja ja apua uuteen maahan muuttamiseen liittyvien käytännön asioiden kanssa. Voit myös olla varma, että tutustut nopeasti virolaisiin, jotka ovat reilua ja tutustumisen jälkeen myös avointa porukkaa – ihan kuten me suomalaisetkin, joten olon saa heti tuntumaan kotoisalta. Mikäli koti-ikävä kuitenkin iskisi, voi Tallinnasta hypätä helposti Helsinkiin. Kaupunkien väliset liikenneyhteydet ovat yksi maailman tiheimmistä ja ne ovat itse asiassa maailman kahdeksanneksi lähimpänä toisiaan sijaitsevat pääkaupungit.

Entä se hassu kieli, jos ei sitä räägi?

Maan virallinen kieli on viro, joka kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin ja on suomen läheinen sukulaiskieli – ja meikäläisille kaikkein helpoiten opittava vieras kieli. Suomalaisen korvaan viro kuulostaa alkuun hauskalta ja nyrkkisääntönä sen oppimiseen on, että kun viron kielen kuuntelu ei suomalaista enää naurata, oppii kielen nopeasti. Pohjois-Viro on aikoinaan saanut Suomen televisiosta luonnollisen kielikylvyn, joten etenkin pääkaupunkiseudulta löytyy edelleen paljon hyvää suomea puhuvia virolaisia. Muut ulkomaalaiset arvostavat virolaisten hyvää englanninkielentaitoa, jolla Virossa on helppoa pärjätä myös kaikissa virallisissa yhteyksissä.

Viroon asettautuminen ja siellä eläminen ei siis ole suomalaiselle lainkaan hankalaa tai edes vierasta. Naapureita kun ollaan, pääsee Virossa nauttimaan halutessaan myös suomalaisesta kulttuurista monissa muodoissa. Ei sinänsä, etteikö virolainen kulttuuri olisi vähintään yhtä mielenkiintoista. Laulukansaa kun ovat, on varsinkin kaupungeissa elävää musiikkia koko ajan tarjolla. Myös suuret kansainväliset bändit poikkeavat usein Tallinnan kiertueillaan ja virolaisbänditkin alkavat saada jalansijaa myös kansainvälisillä listoilla.

 

Minkälaista se asuminen siellä sitten on?

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Virossa työskentelevien ja asuvien suomalaisten arki on siellä Suomeen verrattuna helpompaa ja asuminen mukavampaa. Valtaosa (67 %) vironsuomalaisista kertoo käyttävänsä Virossa enemmän ravintolapalveluita kuin Suomessa ja arkea helpottavia ostopalveluita käytetään siellä myös ahkerasti: puolet ilmoittaa käyttävänsä niitä enemmän kuin Suomessa. Samalla rahalla kun voi syödä ravintolassa, pesettää vaatteensa ja autonsa tai siivouttaa kotinsa huomattavasti useammin kuin Suomessa.

Arjen helpotusten lisäksi ulkomaalaiset ovat kertoneet arvostavansa Virossa erityisesti uranluontimahdollisuuksia. Se tekeekin maasta erinomaisen vaihtoehdon pitää yllä osaamistaan ja jatkaa työuraansa, mikäli Suomesta ei sopivaa tai mielekästä työtä löytyisi. Virolaisten IT-alan firmojen matala, läpinäkyvä ja epämuodollinen organisaatiohierarkia on monille länsimaisille maahanmuuttajille yksi tärkeimmistä syistä asettua Viroon: sen ansiosta urakehitys on usein vaivattomampaa ja nopeampaa kuin monissa muissa maissa. Virossa nuoretkin osaajat ovat tunnetusti päässeet nopeasti vastuullisiin hommiin ja pitkälle, mistä on todisteena myös EU:n nuorin pääministeri. Suomalaisista vastaajista 72 % arvioi, että heidän uramahdollisuutensa ovat Virossa erinomaiset tai vähintään yhtä hyvät kuin Suomessa.

Eestissä elämisen ABC. Selaa oheista e-kirjaa.

Pieni on paitsi joustavaa, myös turvallista

Viro on huomattavan turvallinen maa, vaikka yhteiskunta onkin vähentänyt julkista sääntelyä. Voisi jopa sanoa, että maan mannermaisen vapaa elämäntyyli erottautuu varmasti edukseen suomalaisille tutusta, usein kielloilla täydennetystä holhouskulttuurista. Suomalaisin silmin Viro onkin tutun tuntuinen, mutta paljon uusia, keskieurooppalaisia vivahteita tarjoava asuinpaikka. Virolaiset osaavat suomalaisten lailla arvostaa luontoa ja maa on myös mukavan pieni: viikonloppuna on helppo löytöretkeillä kauniin maan joka kolkassa vaikkapa luonnonpuistoja ja kartanoita bongaten. Työpäivän jälkeenkin löytyy helposti kivaa tekemistä, sillä vapaa-ajanviettomahdollisuutensa arvioi hyviksi tai vähintään samanlaisiksi kuin Suomessa neljä viidestä vironsuomalaisesta.

Mitä suomalaiset sitten Virossa hommailevat?

Virossa on Suomeen verrattuna nopeasti kehittyvä IT-sektori, jossa tapahtuu koko ajan kiehtovia ja jännittäviä asioita. Kuten esimerkiksi ensimmäisenä maailmassa lanseerattu e-kansalaisuus. Virossa työskentelevistä suomalaisista ilmoittaa IT-sektorin työllistävän eniten (14 %) ja tämän jälkeen kaupan alan (12 %). Teollisuuden ja tuotannon, koulutustoiminnan sekä markkinointi-, mainonta- ja media-alan ilmoittaa kunkin 9 % toimialakseen, matkailualan työllistäen 7 % vironsuomalaisista.

Enemmistö vironsuomalaisista ilmoittaa olevansa johtavassa asemassa (38 %) tai asiantuntijoina (28 %). Kolmannes on yrittäjiä ja toinen kolmannes palkkatyössä virolaisella (15 %) tai suomalaisella (14 %) työnantajalla.

Miksi suomalaisen kannattaisi mennä Viroon töihin?

Viron strategiana on kansantalouden, tieteen ja koulutuksen kansainvälistäminen, joten suomalaisten työperäinen maahanmuutto on Viroon paitsi virallisesti haluttua, saa se myös virolaisten varauksettoman hyväksynnän. Virolaiset osaavat arvostaa lähialueeltaan saapuvaa hyvää ja koulutettua työvoimaa, jota esimerkiksi nopeasti kehittyvät IT-alan yritykset tällä hetkellä Suomenkin markkinoilta hakevat. Useat yritykset hakevat jopa pariakymmentä IT-alan ammattilaista sellaisiin pesteihin, joiden palkkataso on vastoin yleisiä odotuksia erittäin kilpailukykyinen Suomen kanssa. Vaikka Viron keskipalkka on matalampi kuin Suomessa, tekevät Suomea matalampi verotus ja edullisempi asuminen, liikkuminen sekä ylipäätään eläminen Virossa työskentelystä usein palkitsevaa.

Esimerkiksi Java-kehittäjän bruttopalkka voi Virossa olla €3000-4000 välillä, mutta 20 % tasaverotuksella ja huomattavasti Suomea edullisemmilla asuinkuluilla käteen jää Suomen vastaavaa palkkaa enemmän. Ja se näkyy heti ostovoimassa.

Yli puolet Virossa työskentelevistä suomalaisista ilmoittaakin verojen jälkeen käteensä jäävän ansiotason olevan korkeampi kuin Suomessa, mutta ostovoima sen sijaan on kolmella neljästä vastaajasta Virossa Suomea parempi. Tämän yhtälön johdannaisvaikutuksena asumismukavuutensa Virossa ilmoittaa yli puolet huomattavasti tai vähintään jonkin verran Suomea paremmaksi.  Onkin tyypillistä, että asiantuntijatason palkalla on Tallinnassa paljon Helsinkiä helpommin varaa asua väljästi halutuissa trendikaupunginosissa.

Asumisen lisäksi toinen huomionarvoinen asia on autokanta. Virossa tulet huomaamaan, että se on Suomeen verrattuna uusi ja korkeatasoinen. Syy tähän löytyy siitä, että auton ostaminen Virosta on merkittävästi edullisempaa kuin Suomessa. Auton hankinnasta maksetaan arvonlisävero, mutta erillistä auton hankintaveroa ei Virossa ole. Autolla ei myöskään ole vuosittaista käyttö- tai käyttövoimamaksua.

Vironsuomalaiset kertovat myös olevansa tyytyväisiä Virossa saamiinsa työterveys- ja muihin terveyspalveluihin, joiden taso koetaan vähintään yhtä hyväksi kuin Suomessa. Virossa työterveyspalveluista vastaavat Suomen tapaan usein myös yksityisklinikat, mutta myös julkinen ja hyvin toimiva omalääkärijärjestelmä saa suomalaisilta asiakkailta yleensä erityiskehuja.

Maassa maan tavalla – vai kuinka paikallistutaan?

Virossa asuvat suomalaiset kertovat yleisesti sopeutuneensa hyvin uuteen kotimaahansa. Kolme viidesosaa kokee, että heillä on Virossa paljon ystäviä ja olevansa osa paikallista yhteiskuntaa. Virolaisiin on ihan yhtä helppo tutustua kuin uusiin suomalaisiinkin: he edellyttävät sinulta yhtä vähän turhaa small talkia kuin suomalaisetkin, mutta luottamuksen saavutettuasi saat nopeasti uusia kavereita ja ystäviä. Virossa toimii myös koko joukko suomalaisia yhdistyksiä ja muita organisaatioita: Suomen suurlähetystö, Suomen Viron-instituutti, Suomalais-eestiläinen kauppakamari, Tarton Tampere-talo, Tallinnan ja Tarton suomalaiset koulut. Syksyllä avautuu Tallinnaan myös uusi suomenkielinen päiväkoti!

Facebook-ryhmistä Vironsuomalaiset on etelään muuttaneiden kohtauspaikka ja Samu opettaa sinulle Viroa -yhteisöstä oppii kielen lisäksi arkisia käytännön huomioita. Viron radiossa toimii myös suomalainen keskustelu- ja ajankohtaisohjelma Radio Talsinki, joka käsittelee päivänpolttavia aiheita erityisesti suomalaisesta näkövinkkelistä. Radio Talsingin ja opiskelijoiden tekemän sisarohjelmansa Rottaradion ohjelmistot ja lähetysajat löytyvät KUKU Raadion kotisivuilta. Avoimesta maastamuutto.fi -wiki-tietokannasta löytyy myös paljon hyödyllistä tietoa Viroon muuttamisesta ja siellä asumisesta.

Suomalaisia organisaatioita, kouluja ja mediaa Virossa

Suomen Viron-suurlähetystö, www.finland.ee

Suomen Viron-instituutti, http://www.finst.ee/

Suomalaisvirolainen kauppakamari, http://www.fecc.ee/et/

Tampere-talo, www.tamperemaja.ee

Tallinnan suomalainen koulu, www.suomalainenkoulu.ee

Tarton suomalainen koulu, http://www.tartonkoulu.net/

syksyllä 2015 avataan Tallinnassa suomenkielinen lastenhoitopaikka TaSuLa, http://www.tasula.ee/

KUKU-radion taajuuksilla lähetettävä suomeksi toimitettu Radio Talsinki

The Baltic Guide www.balticguide.ee

Mediaa

Helsingin Sanomat:

Ruotsi ja Viro värväävät nyt suomalaisia osaajia – TE-toimistoissa töiden välittämistä jo jarrutetaan

Pääministeri Rõivas haluaisi suomalaisia töihin Viroon: ”Tietotekniikka-alalla palkka Virossa mahdollistaa jo samanlaisen elintason kuin Suomessa”

Viro värvää suomalaisia it-osaajia – “tekemisen meininki kuin Saksassa”

Kaupalehti:

Digikulttuuri ravitsee Tallinnan luo vaa alaa

Talouseläma:

Ex-nokialainen lähti Viroon: ”Palkka on isompi, elinkustannukset pienemmät”

Digitoday:
“Headhuntingia tekevät kaikki” – suomalainen it-väki kovassa huudossa Virossa

Tivi:

It-insinööri löysi töitä Virosta: saa 2,5 kertaa keskipalkan

YLE TV:

Ajankohtainen Kakkonen

Menaiset:

Tällaista on suomalaisnaisten helppo elämä Tallinnassa

Hufvudstadsbladet:

Grannländerna slåss om finska it-proffs

Helsinki Times:

Estonia is hiring IT professionals from Finland

 

Tulevaisuuden työpaikat Virossa

An article from T15 Magazine. Full magazine available here.

This website uses cookies. By continuing to browse this webpage or closing this notice, you consent to the use of cookies. You may opt-out of your consent at any time by changing the settings of the device you are using and deleting your saved cookies. Have a look at our cookie policy.